Produkty eko, bio, organic to to samo?

Robiąc zakupy w sklepach wielkopowierzchniowych i nawet  w tych mniejszych sklepikach, coraz częściej możemy zaobserwować wyodrębnione stoiska, regały, a czasami nawet całą alejkę z produktami  ekologicznymi. Zielony kolor etykiety, często przezroczyste opakowanie  zachęca  nas swoim wyglądem do sprawdzenia, co to jest za produkt.  Skuszeni  etykietą i ładnym wyglądem wkładamy do koszyka ekożywność, robiąc to albo z czystej  ciekawości, albo z przekonania  o jej korzyściach dla naszego  zdrowia i z pełną świadomością o walorach tego produktu.  

Czy kupując produkty z oznaczeniem eko, bio, organic wiemy, co chce przekazać nam producent i czym różnią się te produkty ? Większość z nas mogłaby powiedzieć, że produkty eko, bio, organic nie różnią się niczym szczególnym od siebie i są  to po prostu synonimy. Po części można przyznać im rację, ale gdy  dokładniej  przyjrzymy się etykiecie, możemy wywnioskować, że są to produkty, które są  korzystne dla naszego zdrowia oraz  bezpieczne i przyjazne  dla środowiska, ale każde określenie odpowiada za nieco  inny obszar. 

Eko oznacza  środowisko naturalne, przyrodę,  a  produkt  eko - ekologiczny to ogólnie  żywność wyprodukowana w sposób najlepszy i najbezpieczniejszy dla środowiska, musi spełniać  ściśle określone zasady i być wolna od zanieczyszczeń (pozostałości środków ochrony roślin i hormonów). Oznaczenie produktu odpowiednim certyfikatem oznacza, że przy produkcji żywności nie stosowano nawozów sztucznych i organizmów modyfikowanych genetycznie.  

Bio oznacza życie, a produkty  bio to takie, które są dobre dla naszego zdrowia, a proces ich wytwarzania zapewnia harmonijny rozwój i utrzymanie równowagi biologicznej  otaczającego nas środowiska, czyli  życia zwierząt i roślin. 

Organic, czyli organiczny  pochodzący ze środowiska zwierzęcego lub roślinnego, produkt organic musi zawierać co najmniej 95% składników pochodzenia organicznego, a podczas produkcji muszą być zapewnione standardy, w tym jakość gleby nie może się pogorszyć. Rolnictwo organiczne dba o stan wód i żyzności gleby, stosując np. płodozmian lub inne naturalne metody. 

Na etykiecie produktu eko, bio, organic  umieszczono logo euroliścia. Oznacza to, że dany artykuł spełnia wymagania ustawy o rolnictwie ekologicznym i posiada certyfikat.  Dodatkowym oznaczeniem na etykiecie może być informacja o tym, że opakowanie jest biodegradowalne lub nadaje się do ponownego przetworzenia, czyli recyklingu. 

Jak odróżnić produkt ekologiczny od pseudoekologicznego ?                                                             Prawidłowo oznakowany produkt ekologiczny musi zawierać:

- unijne logo produkcji ekologicznej, producenci nie mogą wnosić  zmian w wyglądzie, kształcie oraz kolorze (dopuszczalne jest używanie logo  w kolorach czarno-białych).  W polu oznaczenia produkcji ekologicznej zabronione jest umieszczanie  dodatkowych informacji np. promocyjnych, reklamowych 

- numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej, która odpowiada za kontrolę  i wydawanie certyfikatów zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego, 

- oznaczenie miejsca produkcji nieprzetworzonych produktów rolniczych, czyli surowców, z których wytworzono  produkt końcowy, miejsce produkcji może być określone jako : rolnictwo UE,  rolnictwo spoza UE lub rolnictwo UE/spoza UE, gdy część surowców wyprodukowano w Unii Europejskiej, a część w kraju trzecim.

 

Skąd cena produktów ekologicznych ? 

- rolnicy nie mogą stosować popularnych, tanich i wydajnych  nawozów, które poprawiają jakość, smak i wygląd oraz wielkość roślin. Nawozy  muszą być naturalne i znajdują się na liście nawozów  dopuszczonych w Polsce do stosowania w rolnictwie ekologicznym, spis takich nawozów znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi;

- niedozwolone jest stosowanie preparatów chemicznych ochrony roślin, możliwe jest jedynie odchwaszczanie mechaniczne, które jest czasochłonne i pracochłonne, 

- rolnictwo ekologiczne zapewnia dbałość o jakość gleby i dobrostan hodowlanych zwierząt; 

- zwierzęta są żywione paszami nie zanieczyszczonymi, wytworzonymi  wyłącznie metodami ekologicznymi, odpowiednimi do wieku i stanu zwierząt;  

- w hodowli zwierząt należy zapewnić im odpowiednią przestrzeń;

- pomieszczenia, w których są hodowane zwierzęta, muszą być wyposażone w sprzęt, który np. nie powoduje nadmiernego hałasu, monitoruje obieg powietrza, stopień zapylenia, temperaturę, wilgotność powietrza i  nieszkodliwe dla zwierząt stężenie gazów. 

To tylko część zasad, jakie musi spełniać rolnictwo ekologiczne. Należy nie zapominać, że każde gospodarstwo poddaje się regularnym kontrolom, czy właściwie  przestrzega zasad i wymagań rolnictwa ekologicznego, zaczynając od etapu produkcji, przetwarzania i dystrybucji produktów ekologicznych. Każdy produkt ekologiczny, który widzimy na półce sklepowej potrzebował  większego nakładu pracy i czasu niż zwykły artykuł  spożywczy. 

Czy w produktach eko znajdziemy E-dodatki ? 

Tak. Dodatki do żywności mogą być stosowane w produktach ekologicznych, ale jest to ścisła lista E-dodatków określona w rozporządzeniu (WE) nr 834/2007, załącznik VIII. Spis dopuszczonych dodatków do żywności określa, jaki środek można zastosować w przetwarzaniu surowców roślinnych, zwierzęcych oraz jaki jest warunek użycia tego dodatku.

 Przykładem może być użycie dodatku E551. Jest to dwutlenek krzemu  stosowany w przetwarzaniu surowców pochodzenia roślinnego i zapobiegający zbrylaniu się ziół i przypraw.   

 Co polscy konsumenci myślą o produktach ekologicznych ? 

Dla większości Polaków produkty ekologiczne są po prostu za  drogie. Tak twierdzi 68 % respondentów, dodatkowo 62 procent badanych chciałoby robić częściej zakupy ekologiczne, lecz cena jest za wysoka i niektórzy nie mogą pozwolić sobie na taki wydatek, gdy zwykły produkt nie ekologiczny jest o połowę tańszy. Gdy  decydujemy się za zakup produktów eko, najczęściej wybieramy warzywa i owoce - odpowiada tak  59 % ankietowanych.

Dane pochodzą z raportu agencji badawczej IQS „Bio – szansą rynkową”.

https://www.rp.pl/Rolnictwo/301289907-Ekozywnosc-za-droga-dla-Polakow.html

 
<< Artykuły spożywcze

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij