Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2021

7 czerwca 2021 roku  obchodzimy  ważny dzień dla każdego konsumenta.

Federacja Konsumentów świętuje po raz drugi, a świat obchodzi już po raz trzeci Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, który został ustanowiony w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

Hasło tego roku głosi i przypomina „Safe food now for a healthy tomorrow” czyli “Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra.”

Żywność, którą spożywamy, jest bezpieczna dzięki zaangażowaniu każdego podmiotu z łańcucha dostaw, czyli od rolnika, producenta, po osoby które transportują, magazynują sprzedają,  aż po nas samych czyli konsumentów finalnych, ponieważ bezpieczeństwo żywności to też nasza sprawa, czy kupiona żywność w sklepie pozostanie dalej dla nas bezpieczna. Możemy to zapewnić zaczynając od właściwego transportu zakupów do domu,  utrzymania czystości naszych rąk oraz miejsc gdzie myjemy, oczyszczamy, kroimy i przygotowujemy posiłki, po odpowiednie przyrządzanie żywności, czyli obróbkę termiczną z zachowaniem właściwej temperatury i odpowiedniego czasu, aż do przechowywania żywności  czyli oddzielenia żywności surowej od ugotowanej, utrzymania jej w bezpiecznej temperaturze oraz stosowania zasady pierwszeństwa FIFO (pierwsze przyszło, pierwsze wyszło) i sprawdzania terminów przydatności do spożycia oraz dat minimalnej trwałości.

Bezpieczna żywność przyczynia się do bardziej zdrowszego życia, lepiej prosperującej gospodarki, a w efekcie do zdrowej planety i naszej  zdrowszej przyszłości.

Dlaczego bezpieczna żywność dzisiaj to zdrowsze jutro czyli przyszłość ?

Systemy żywnościowe muszą produkować i dostarczać  wystarczającą ilość bezpiecznej żywności dla każdego człowieka, dlatego ważną rolę odgrywają  systemowe powiązania między zdrowiem ludzi, zwierząt, roślin, środowiska a gospodarką, te powiązania pomogą sprostać potrzebom przyszłości. Działania lokalne oparte na zrównoważonych, nowoczesnych rozwiązaniach oraz wzmocniona współpraca wielosektorowa są niezbędne do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju spełniające założenia Zielonego Ładu.

Jak co roku Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to czas świętowania licznych korzyści płynących z bezpiecznej żywności, dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technologicznym, ale również stale rosnącej świadomości konsumenckiej, podczas celebracji tych ważnych osiągnięć  powinniśmy również  poświęcić chwilę na refleksję, czy aby na pewno robimy wszystko by żywność, która znajduje się w naszej  lodówce była dalej bezpieczna dla nas i naszej rodziny?

Źródło:
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/wfsd-homepage/en/
http://www.fao.org/3/cb3404en/cb3404en.pdf

<< FOOD - od wzmocnienia potencjału organizacji konsumenckiej do edukacji konsumenckiej

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij