Pięć liter i pięć kolorów ? Nutri Score - prosty system oznaczenia wartości odżywczej produktów.

W sytuacji gdy w Europie jeden na dwóch dorosłych i jedno na troje dzieci jest dotkniętych nadwagą lub otyłością i w dobie pandemii COVID-19 stan zdrowia obywateli staje się szczególnie ważnym. Należy pomóc konsumentom w dokonywaniu wyboru produktów żywnościowych tak, aby ich dieta była bardziej zrównoważona, co w dłuższym okresie wpłynie dodatnio na ich stan zdrowia.

Pomocna w tym może być etykieta Nutri-Score.  

Prosty system złożony z pięciu kolorowych liter może sprawić, że odczytywanie i zrozumienie etykiet dotyczących wartości odżywczej będzie łatwiejsze, dzięki czemu na pierwszy rzut oka będzie można ocenić wartość odżywczą produktów z szerokiej oferty rynkowej. Pod uwagę są brane składniki produktu i ich wpływ na ludzki organizm. Zielona litera A oznacza, że produkt korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a czerwona litera E ostrzega przed zbyt częstym spożywaniem. Łatwość porównywania wartości odżywczej produktów powinno zachęcić producentów do poprawy składu swoich produktów. Ujednolicona informacja o wartości odżywczej na rynku europejskim przez wprowadzenie jednego oficjalnego systemu etykietowania pozwoli uniknąć nieporozumień, na jakie narażeni są konsumenci europejscy ze względu na dużą liczbę stosowanych logotypów.

Aby lepiej poznać i zrozumieć zasady obliczania Nutri Score wejdź na www.nutriscore.pl

Również tam można posłuchać relacji z debaty eksperckiej, z udziałem Federacji Konsumentów, na temat uproszczonego systemu znakowania żywności i jego wpływu na wybory zakupowe  konsumentów.  

<< Aktualności

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij