Co to są probiotyki

Jako probiotyki są wykorzystywane najczęściej bakterie wyizolowane z przewodu pokarmowego człowieka należące do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium.

Słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego “pro bios” i oznacza “dla życia”. Są to pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów, które wywierają na organizm człowieka korzystny wpływ, poprzez zapewnienie właściwej równowagi mikroflory zasiedlającej układ pokarmowy, a w szczególności jelito grube. Określenie probiotyk może być użyte wyłącznie do preparatów spełniających następujące wymagania:

zawierają żywe komórki drobnoustrojów;

poprawiają ogólny stan zdrowia człowieka;

w zależności od formy podania wywołują korzystny efekt w określonych narządach.

na jamę ustną i przewód pokarmowy;

gotowego preparatu farmaceutycznego lub jako składnik żywności - działanie

Jako probiotyki są wykorzystywane najczęściej bakterie wyizolowane z przewodu pokarmowego człowieka należące do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Głównie wykorzystywane są szczepy Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei. Jest to naturalna mikroflora bytująca w przewodzie pokarmowym, gdzie osiąga liczebność 1014 /g.

Szczepy probiotyczne powinny spełniać szereg wymagań, które decydują o ich skuteczności działania. Podstawowe z nich to:

-aerozoli - działanie na górne drogi oddechowe;

-preparatów miejscowych.

Mikroflora jelitowa u zdrowego człowieka jest trwała i ustabilizowana.

Wiele jednak czynników, takich jak zanieczyszczenie wody lub żywności substancjami toksycznymi, leczenie chemioterapeutyczne (np. antybiotyki), radioterapia, infekcje wirusowe, niewłaściwy sposób żywienia, zanieczyszczenie środowiska, nadużywanie alkoholu, palenie tytoniu, a nawet nadmierne stresy psychiczne mogą zakłócić stan naturalnej równowagi i w efekcie doprowadzić do rozwoju mikroflory patogennej. Zjawiska te szczególnie nasilają się u dzieci, osób starszych lub cierpiących na przewlekłe schorzenia. Objawiają się znacznym dyskomfortem w postaci kłopotów trawiennych.

Regularne spożywanie preparatów probiotycznych, jak również mlecznych produktów fermentowanych wzbogaconych w probiotyki pozwala na przywrócenie naturalnego układu mikroflory jelitowej. W bakterie probiotyczne najczęściej wzbogacane są mleczne napoje fermentowane, głównie jogurt, a także napoje owocowe. W handlu tego typu produkty mają w nazwie przedrostek “bio” np. “biojogurt”.

Należy pamiętać, iż bakterie probiotyczne wpływają korzystnie na ogólne funkcjonowanie organizmu o ile są regularnie dostarczane i w odpowiedniej ilości. Są to bakterie beztlenowe, których naturalnym środowiskiem jest przewód pokarmowy człowieka. W związku z tym bakterie te nie namnażają się w gotowym produkcie, ich liczba nie wzrasta, a maleje w wyniku przechowywania. Obowiązkiem producenta jest wprowadzenie właściwej ilości mikroflory probiotycznej. I tak w produktach mlecznych fermentowanych np. biojogurtach zaleca się, by liczba Bifidobacterium sp. nie była niższa niż 106 jtk/g (jednostek tworzących kolonię na gram), a Lactobacillus acidophilus nie niższa niż 107 jtk/g pod koniec terminu przydatności do spożycia.

 

<< Artykuły spożywcze

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij