5 kroków świadomego konsumenta - dodatki do żywności

Federacja Konsumentów w ramach realizacji projektu pt. „ FOOD – od wzmocnienia organizacji konsumenckiej do edukacji konsumenckiej” przedstawia  grafikę z ważnymi i kluczowymi tematami, które pomogą konsumentom w codziennych wyborach.  Grafiki powstały na podstawie badania ankietowego,  które przeprowadziliśmy latem 2020 roku. Zachęcamy  do zapoznania się z raportem pt. „Zachowania polskich konsumentów na rynku produktów spożywczych”. 

Link:

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,268,1472,127,1,zachowania-polskich-konsumentow-na-rynku-produktow-spozywczych--raport-z-badania.html

Codziennie przez pięć dni  będziemy publikować jeden z pięciu  kroków świadomego konsumenta. Mogłoby się wydawać, że to tak niewiele, do policzenia na palcach jednej dłoni, ale tak dużo dla zdrowia i zdrowszego żywienia. 

Pierwszy krok świadomego konsumenta dotyczy wiedzy o substancjach dodatkowych, czyli o dodatkach do żywności, które w prawie każdym produkcie nam towarzyszą. Oczywiście nie są dodawane niepotrzebnie, a to zapewnia nam prawo do którego muszą się stosować producenci i które chroni nasze zdrowie.

Jak dzielimy substancje dodatkowe oraz czy warto się ich bać ? Na te pytania znajdziemy odpowiedź w infografice „Pięć kroków świadomego konsumenta”.

 

 
<< FOOD - od wzmocnienia potencjału organizacji konsumenckiej do edukacji konsumenckiej

infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij