Badanie konsumentów - posiłki w podróży z dziećmi

Czy Polacy podróżujący samochodem z dziećmi na dłuższych trasach, powyżej 2 godzin, zatrzymują się, by coś zjeść, gdzie się zatrzymują, dlaczego, co jest ważne przy wyborze miejsca, jakie mają oczekiwania, a jak oceniają spełnienie tych oczekiwań, czy często podróżujemy z dziećmi?

Na te i nie tylko pytania odpowiada nasz Raport z badania Posiłki w podróży z dziećmi

Niemal wszyscy badani (97%) podróżujący z dziećmi na trasach powyżej 2h spożywają posiłki w przydrożnych barach, zajazdach i restauracjach. Ogromną grupę stanowią osoby, które zatrzymują się zawsze – 67%.

W podróż zabierane są najczęściej młodsze dzieci. Badanie odwoływało się w części do okresu wakacyjnego, stąd wyniknęła duża mobilność respondentów - minimum raz w miesiącu podróżowało 84% osób. Na przykład osoby w wieku do 35 lat zdecydowanie częściej w stosunku do osób ze starszych grup wiekowych podróżowały na trasach międzymiastowych minimum raz w tygodniu.  Ale zapytaliśmy również, czy często podróżujemy z dziećmi w ciągu całego roku. Częstotliwość podróży w ciągu całego roku jest mniejsza, niż w okresie wakacyjnym – odsetek osób podróżujących raz w miesiącu i częściej spadł z 84% do 57%, ale nadal jest to wysoki odsetek. I niemalże wszyscy planują posiłek w czasie podróży – 96%!

Co jest dla nas istotne, jakich usług oczekujemy, wybierając miejsca na posiłek podczas długiej podróży? Kwestie związane z czystością miejsca i higieną przygotowywania posiłków są najbardziej istotne dla badanych przy wyborze miejsca postoju z dziećmi. Podobnie istotna jest czystość w toaletach, szybkość obsługi, łatwość zjazdu z trasy, przejrzyste oznaczenie cen dań, zróżnicowana oferta menu, dostępność miejsc parkingowych, oferta cenowa.

Obecność potraw dla wegan/wegetarian to najmniej istotny czynnik zdaniem badanych. Choć zdecydowanie częściej kierują się nim osoby z miast powyżej 100 tys. mieszkańców oraz podróżujące ze starszą młodzieżą (16-18 lat). Diety tego rodzaju zyskują na popularności szczególnie wśród osób młodych oraz w większych ośrodkach miejskich.

Możliwość zatankowania pojazdu jest ważna dla ponad połowy badanych.

A gdzie najchętniej jemy?

Zdecydowana większość badanych zatrzymuje się w sieciowych restauracjach szybkiej obsługi – 82%. Im młodsi podróżnicy, tym częściej wskazywali właśnie te miejsca. Odpowiedzi na pytanie dotyczące ostatniego posiłku w trasie potwierdzają dominującą rolę sieciowych restauracji szybkiej obsługi – 60%. Dla porównania inne opcje, takie jak bistro na stacji benzynowej czy zajazd bez stacji benzynowej wskazało odpowiednio 13% i 8% respondentów. Restauracje sieciowe szybkiej obsługi oraz bistra przy stacjach benzynowych wyróżniają się rozpoznawalnymi markami.

Badanie oczywiście daje dużo więcej wiedzy oraz możliwości analizowania oczekiwań konsumentów wobec branży gastronomicznej. W dużej mierze dotyczyło  ono zachowań oraz kryteriów, którymi kierują się  konsumenci, gdy wybierają miejsce posiłku w trakcie dłuższych podróży z dziećmi. Jednocześnie wyniki badania wskazują, że rodzice zauważają coraz bardziej zróżnicowaną ofertę dla rodzin w restauracjach sieciowych oraz na silną korelację między oczekiwaniami wyrażonymi  przez konsumentów, a oceną dokonaną na podstawie ich rzeczywistych doświadczeń – to ciekawy wątek badania, stwierdził Kamil Pluskwa-Dąbrowski, prezes Federacji Konsumentów.

W związku z przeprowadzeniem badań i opracowaniem raportu poprosiliśmy o komentarz przedstawiciela Związku Przedsiębiorców HoReCa.

Cieszymy się, że polscy rodzice widzą, że w naszym kraju powstała infrastruktura, która pozwala zjeść bezpiecznie całym rodzinom i większym grupom. Badanie potwierdza, że opiekunowie najmłodszych doceniają też rozwój zróżnicowanej i zbalansowanej oferty kierowanej do całych rodzin. Z perspektywy konsumentów kluczowym czynnikiem decydującym o wyborze miejsca posiłku jest pewność, że w każdym lokalu danej sieci otrzyma posiłek z wysokiej jakości składników, przygotowany według tych samych receptur, podany w czystym, bezpiecznym otoczeniu. To także szybkość obsługi, która ma znaczenie podczas podróży.

Rezultaty badania są ciekawe w kontekście tego szczególnego momentu w roku, kiedy Polacy dużo podróżują i spotykają się z rodzinami. To okres, w którym trudno nie napotkać gastronomii sieciowej przy drodze - cieszymy się, że możemy towarzyszyć rodzinom w ich podróżach po kraju. Na pewno nie zawiedziemy ich oczekiwań co do jakości i szybkości obsługi - podkreślił Sylwester Cacek, Przewodniczący Rady ZP HoReCa.

Raport z badania - Posiłki w podróży z dziećmi
Infografika do pobrania

 


infotekafundacjafk
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. zamknijzamknij